Gratulerer med dagen, Per!

Klubbens kanskje aller største spiller gjennom tidene, Per Haftorsen, fyller i dag 70 år.

Per var på sine aller første fotballtreninger i Sportsklubben Nord, men meldte tidlig overgang til Haugar. Her utmerket han seg tidlig, både som en god keeper, men ikke minst som en som ville trene mye. I tillegg til lagtreningene ble det lagt ned mange hundre timer med egentrening. Ofte på Flotmyrbanen med Rein Johannesen som treningspartner.

Også den gang hjalp det å trene mye, og riktig, og Per ble etter hvert lagt merke til langt utenfor byens grenser, både av landslagsledelsen og datidens storklubber.

Debuten med flagget på brystet kom på juniorlandslaget sommeren 1965, da Norge åpnet Halmstadturneringen med å slå Finland 3-1. Deretter ble både Sverige og Sovjetunionen slått, og Norge stod for første gang igjen som vinner av datidens prestisjeturnering for juniorlandslag.

Deretter ble det flere kamper både for G19 og U21/23 landslaget, før han var klar for en av landets største Uriasposter på den tiden, keeper på det norske A-landslaget. For de som blir motløse av å tape 6-0 mot Tyskland i 2017, så kan vi si at det var betraktelig viktigere med en god keeper den gang.

A-landslagsdebuten kom mot Danmark i september 1969. Per holdt buret reint i en 2-0 seier, og begge keeperne(!) på benken ble sittende kampen ut. Totalt fikk han med seg 12 kamper for A-landslaget i perioden 1969-1972. 10 av disse kampene kom mens han var Haugar-spiller, de siste 2 som Fredrikstad-spiller.

Per huskes nok best fra sin siste landskamp, mot Nederland i 1972. Til tross for at han var Norges desidert beste spiller i 0-9 tapet mot Johan Cruyff & Co ble dette hans siste landskamp. I en kamp der han fikk gult kort for å hale ut tiden. Etter 10 minutter!

Per er for øvrig den eneste herrespilleren som har spilt for A-landslaget mens han fremdeles var Haugar-spiller, og det vil han nok forbli i mange år fremover.

Ettersom Haugar spilte i 3.divisjon ble landslagskeeperen etter hvert et naturlig bytte for storklubbene, og etter 1970 sesongen var det tid for klubbskifte. Det var mange interessenter, men til slutt stod valget mellom to Østfold-rivaler. Vi sakser følgende fra Fredrikstads jubileumsbok:

"Haugars landslagskeeper Per Haftorsen ble snappet foran nesen på nettopp Sarpsborg. Gunnar "Stabbur" Nilsen skal ha mye av æren for at Haftorsen ble FFK-spiller, for keeperen hadde fått jobb som selger i Stabburet."

Det ble tre begivenhetsrike sesonger i Fredrikstad, som inneholdt både cupfinale, europacupspill og et "nesten-seriemesterskap". Før siste serierunde i 1972 måtte Fredrikstad slå erkerival Sarpsborg, samtidig som Viking måtte tape mot Rosenborg.

Sarpsborg overkjørte Fredrikstad i stort sett samfulle 90 minutter, men klarte ikke å overliste Per Haftorsen. Da Fredrikstad så klarte å score på en av sine få sjanser, endte det med 1-0 til Fredrikstad, og Per ble den første spilleren som fikk 10 poeng på VG-børsen. Dessverre holdt det ikke til seriegull, ettersom Viking og Rosenborg spilte 1-1 i Stavanger.

Etter 73-sesongen var det på tide å returnere til Haugesund, og et Haugarlag som fremdeles var i 3.divisjon. De påfølgende sesongene holdt han etter sigende klubben i divisjonen nesten på egenhånd, og da engelskmennene gjorde sitt inntog før 1978-sesongen var keeperplassen en av de få posisjonene som ikke trengte styrkes. Per var med på jubileumssesongen 1978, og stod også et par kamper i 1979 sesongen, men ga seg på vårparten og gikk således glipp av både cupfinale og Europacup med klubben i sitt hjerte.

Totalt spilte Per Haftorsen 130 kamper for Haugars A-lag i perioden 1967 – 1979.

Selv om Per selv ikke har vært den mest aktive i Haugarmiljøet de siste årene, så er det gledelig å se at alle barna er tilbake der de hører hjemme. Merethe sitter i klubbens styre, Per Andreas er keepertrener for A-lag Herrer, mens Synnøve er en viktig samarbeidspartner for klubben, bl.a. gjennom reklameplass på alle shortsene i ungdomsavdelingen.

Vi hilser hele familien og gratulerer Per med dagen. En av våre aller største!

Per Haftorsen og Johan Cruyff i landskampen fra 1972.

Støttespillere

Påmelding TFS 2018

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift