Uken på Fana-akademiet

Foregående uke var den siste med kamper for Fana-akademiet før sommerferien.

Alle lagene på Fana-akademiet er klare for 1. divisjon i sine årsklasser i høstsesongen med klar margin. Når høstsesongen starter, nullstilles tabellene og lagene begynner med helt blanke ark igjen. Forrige uke bød på toppkamper på Nesttun Idrettsplass for både G14 og G15. Minde og Gneist kom ubeseiret til Fana-guttenes hjemmebane, men måtte returnere fra de to lokaloppgjørene uten poeng. Nå får straks spillerne noen ukers sommerferie før de tre yngste lagene på Fana-akademiet drar til Dana Cup i slutten av juli.

Fana-akademiet G19
Fana-akademiet G19 skulle ha avsluttet vårsesongen med bortekamp mot allerede nedrykksklare Sotra. Forunderlig nok klarte ikke en såpass stor klubb som Sotra å stille lag, og Fana ble tilkjent de tre poengene og 3-0 i målforskjell. Fana-akademiet G19 endte dermed på tredjeplass i vårsesongen. Tidvis har laget spilt god og underholdende fotball, men innimellom, som i den siste hjemmekampen (1-6 mot Stord), har det buttet kraftig imot.

De beste juniorene prioriteres først og fremst inn mot Fana 2 i 4. divisjon, så det har variert fra kamp til kamp hvilket mannskap Fana har stilt med i juniorklassen. Denne bevisste prioriteringen fra klubbens side har ført til at en del yngre spillere har fått verdifull kamptrening i junior 1. divisjon. Dette gjelder blant annet de tre som ble tatt ut til NFFs og Statoils talentleir i Porsgrunn inneværende uke, Lars Christian Moldestad, William Lygre og Niklas Haugland. I tillegg er keeper Sondre Solås der. Han har for det meste spilt på 4. divisjonslaget. Alle disse fire er første års guttespillere.

Fana-akademiet G16
Våre nest eldste rekrutter på Fana-akademiet har vist solid formstigning og god uttelling i de siste kampene i serien og i Adidas Cup. Etter et par tunge kamper med mye sjansesløseri midt i vårsesongen, har det virkelig løsnet. Etter vårsesongen havnet Fana på andreplass på tabellen med 25 plussmål.

Den siste vårkampen gikk mot Arna/Bjørnar på Garnes, et lag som hadde en god sesonginnledning, men som falt av mot slutten av vårsesongen. Allerede tidlig i kampen leverte Finn Nybø to målgivende til Thomas Solberg. Den neste Fana-scoringen besørget Finn Nybø selv, mens William Raa Engedal la på til 4-0 før pause. Dermed var kampen mot et stillestående og lavtliggende hjemmelag allerede punktert. Etter to raske mål av Henrik Pedersen og Petter Butz Myking tidlig i 2. omgang, satte Fana-guttene håndbrekket på. Det ble mye balltrilling og dårlig bevegelse i laget. Mot slutten fikk Arna/Bjørnar yppe seg litt, og pyntet på resultatet til 1-6.

Flere spillere på vårt G16-lag har tatt steg utover i vårsesongen. Det er tydelig at mye og rett trening over tid gir resultater. Høsten blir spennende, særlig med 1/8-delsfinale i Telenor NM og kvartfinale i Adidas Cup mot KFUM Oslo. Begge disse kampene spilles i august.

Fana-akademiet G15
Våre beste 2002-spillere opererer vanligvis bare på Fana-akademiet G16, men i vårsesongen siste kamp, hjemme mot serieleder Gneist, var de gjort tilgjengelige for G15. Gneist har ikke noe satsingslag i G16, så de topper sitt G 15-lag med alle sine beste 2002-spillere. Våre naboer fra Liland kom til Nesttun Idrettsplass uten nederlag hittil i vår. Allerede før minuttet var spilt, var Isak Østrem kjapt frempå og pirket inn 1-0 til Fana etter en miss av Gneist-keeperen. Fana hadde flere gode sjanser til å øke ledelsen utover i omgangen, men rett før pause var det i stedet Gneist som utliknet til 1-1 på straffespark. Andreomgang ble både målrik og sjanserik. Lagene stoppet ikke før det sto 5-3 som sluttresultat. Finn Nybø (2), Isak Østrem og Carl-Oskar Instanes sto for de fire Fana-målene i denne omgangen. Gneist hadde sine sjanser til å oppnå et bedre resultat, blant annet et skudd i tverrliggeren for blankt mål, men det var likevel ingenting å si på at Fana tok alle poengene i denne toppkampen.

Kampen viste at dersom Fana-akademiet G15 benytter alle de beste spillerne i 2002-kullet, så kan vi hamle opp med de beste lagene i kretsen i denne aldersklassen. Klubbens politikk vil likevel i høstsesongen fortsatt være at de beste 2002-spillerne fortrinnsvis skal spille en klasse opp, altså i G16. Det gjør vi fordi vi mener at dette gir disse spillere et bedre og jevnere kamptilbud, og dermed i sum fører til en bedre spillerutvikling for den enkelte. Samtidig legger det også til rette for at flere må ta ansvar og får muligheten til å vokse frem på G 15-trinnet. Dette har også skjedd i vårsesongen. Flere av spillerne på Fana-akademiet G15 har hatt klar fremgang og vokst med oppgavene i løpet av det første halvåret.

Fana-akademiet G14
Også Fana-akademiet G14 hadde en toppkamp på programmet rett før sommerferien. Våre naboer i nord, Minde, var ubeseiret før turen til Nesttun Idrettsplass. Mange tilskuere hadde funnet veien gjennom anleggsområdet og til NIP 1 denne torsdagskvelden. De fikk se en sjanserik, underholdende og morsom fotballkamp på dette alderstrinnet. Fana tok ledelsen 1-0 ved Anders Walker Totland, før Minde utliknet. Even Smørdal brakte Fana tilbake igjen i føringen med 2-1 før pause. Mohammad Reza Hussain økte til 3-1 midt i andreomgang, men Minde ville ikke gi tapt, og reduserte til 3-2. Rett før slutt gjorde Even Smørdal slutt på spenningen ved å sette inn 4-2 til Fana. G14 endte på andreplass etter vårsesongen, med 19 poeng på åtte kamper og 27 plussmål.

Også på dette trinnet har hovedfokus vært på spillerutvikling. Tre 2004-spillere har fått mye spilletid med spillere som er ett år eldre, og også andre 2004-spillere har fått prøve seg som hospitanter på Fana-akademiet G 14. I tillegg har vi også hatt et eget 2004-lag som er påmeldt i 2003-klassen i kretsserien. Her har disse spillerne fått verdifull matching et alderstrinn opp. Fana-akademiet G14 tar ikke sommerferie riktig ennå. I helgen drar laget til Lerum Cup i Sogndal der de er tittelforsvarere.

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift