Spoortz AS

Prestasjonsutvikling - Det store bildet

Prestasjonsutvikling - Det store bildet
For å kunne forbedre og videreutvikle en prosess, er det viktig å se "det store bildet". Vi har her gjort et forsøk på å visualisere hvorden prestasjonsutviklingsprosessen fungerer og hvordan man forklarer og trekker linjer mellom begreper og virkemidler.


Hva betyr denne modellen i praksis?

I beskrivelsen under selve figuren, har vi forsøkt å gi en forklaring på hvordan man forholder seg til denne relativt komplekse og utfordrende prosessen.

En utøver representerer et sett med ferdigheter og forutsetninger. Med basis i disse kommer man frem til en passende rolle (Keeper, Sentral Midtbane, Kant, etc.) for utøveren. Til sammen utgjør disse valgene en utøvers profil. Når man har profilen, kan man begynne å vurdere hvilke nøkkelsituasjoner som må beherskes for at utøveren skal produsere optimalt. Rollen er godt beskrevet i ulike spillestildokumenter og er med på identifisere nøkkelsituasjonene (eks: 1-mot-1 på kant, utfordre rom foran bakre firer, bakromsbevegelse, etc.). For å beherske profilen generelt og nøkkelsituasjonene spesielt kreves visse ferdigheter. Basert på utøvers modning (del av profilen) og rammevilkår, velger man ferdigheter og passende progresjonsvalg (ref flytsonen) som skal løftes inn mot selve treningsarbeidet. Treningsarbeidet foregår i praksis på arenaene: kamp, fellestrening og egentrening.

I treningsarbeidet kommer man inn på konseptet "deep practice" (bevisst trening). Her betyr momentene alt! For å få til en feilkorrigerende prosess, MÅ all utøvelse av en ferdighet brytes ned til momenter. Utøver må bevisstgjøres på momentene og terpe og terpe og terpe... Ofte kan bilder av utførelsen være til stor hjelp. Dette kan være videoklipp av utøveren selv eller av "eksperter" på den aktuelle ferdigheten/momentet. Slike eksempelutførelser må være lett tilgjengelig i treningsarbeidet. Repetisjoner og pressing av grensene er essensielle faktorer i "deep practice". Utøver må læres opp til å jobbe fokusert og konsentrert. I riktig modus kan effekten av treningsarbeidet økes med flere 100%! Og det må trenes mye - minimum 20 timer per uke eller i snitt 3 timer per dag i 10 år kreves for å bli en toppidrettsutøver!!

For å orke denne påkjenningen er evalueringer helt nødvendig. Disse er utøverens drivstoff og rettesnor i treningsarbeidet. Tilbakemeldingene skal komme hyppig og de skal være motiverende. Utøverens ferdighetsnivå bør måles ofte gjennom tester som måler utviklingen både i forhold til seg selv og mot valgte referansegrupper (benchmark). Utøvere som trener etter "deliberate practice"-prinsippene bør ideelt ha tilgang på kampanalyser etter hver kamp, samt trener-feedback etter hver trening og kamp. Ytre driv skal alltid være motiverende, konstruktiv og fremelske det indre drivet. Utøveren må trenes opp i hvordan man foretar kontinuerlig egenvurdering av prestasjoner på kamp, fellestrening og egentrenings-arenaene. Det er det indre drivet som til slutt avgjør om man orker å stå på til det siste og til slutt lykkes!

Besøksadresse:
Ullevål stadion, Sognsvn. 75

0855 OSLO, inng. E, 5. etg.
 
Postadresse:
Sognsveien 75-77, inng. E, 0855 OSLO
Tlf: +47 22 44 25 00

Mail: post(at)spoortz.no

  • Idrettsklubber
  • Lag
  • Utøvere
  • Idrettsskoler/akademi
  • Forbund/kretser
  • Foreninger

 

Call
Send SMS
Add to Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift